Digital MarketingInbound MarketingMarketing Automation

11 redenen waarom inbound marketing niet werkt

Inbound marketing is hot, mogen we zeggen hype?

Ik denk het wel, bij welk bedrijf is inbound marketing niet top-of-mind en denkt men met inbound marketing te kunnen scoren. Maar waarom loopt het dan zo vaak mis of worden de verwachtingen, meestal meer leads, helemaal niet ingelost? Laten we nu eerst starten met het begin.

Wat is inbound marketing?

Een methodiek waar de klant volledig centraal staat. Met inbound marketing zorg je ervoor dat de juiste potentiële klant, op het juiste moment, jouw producten en/of diensten vindt. Hoe je dit doet? Door hen authentieke en relevante content aan te bieden, aangepast aan de noden en wensen van deze potentiële klant. Klinkt geweldig, toch? Toch ondervinden we in de praktijk dat het niet evident is om de methodiek op de juiste manier te implementeren.

Inbound en outbound, wat is nu het verschil?

Voor het internet bestond, was de meeste marketing outbound, zoals een reclamepaneel of advertentie. Met inbound gaan de prospecten zelf op zoek. Het komt er dus op neer ervoor te zorgen dat je bovenaan staat bij de zoekresultaten met relevante content en SEO. En ja, it’s a thin line, je gebruikt vaak outbound om content van een inbound campagne te promoten. Een gevolg is ook dat in de customer journey, het pad dat iemand volgt om dan tot een effectieve aankoop over te gaan, reeds 70% van de weg is afgelegd vooraleer het bedrijf wordt gecontacteerd. Dit betekent dat de rol van digitale marketing groeit en sales minder wordt maar kwalitatief anders ingevuld moet worden.

Wat zijn de redenen dat inbound marketing niet werkt?

 1. Gebrek aan concrete en haalbare doelstellingen
 2. Ken je de klant wel goed genoeg?
 3. Creatie van onvoldoende sterke content
 4. Productie van de foute content
 5. Content wordt niet voldoende gepromoot
 6. Interne Inbound Marketing expert heeft niet voldoende ervaring/vaardigheden
 7. Marketing en sales zitten niet op dezelfde lijn
 8. Welke resultaten? Je weet niet welke KPI’s te meten
 9. Website is verouderd of gewoon niet gebruiksvriendelijk
 10. Verkeerde keuze digital agency of digitaal marketing bureau
 11. Foute keuze marketing automation tool of te complete martech toolstack

Gebrek aan concrete en haalbare doelstellingen

Wie al gehoord heeft van jnbound marketing weet dat de uiteindelijke resultaten veelbelovend kunnen zijn. Toch is het noodzakelijk vooraf realistische doelen te omschrijven, die ook meetbaar zijn. Te vaak worden doelstellingen te vaag en vrijblijvend geformuleerd als voornemens of wensen. Het is hiernaast ook uiterst belangrijk stap voor stap te werken en het de nodige tijd te geven. Succes boeken met inbound marketing gebeurt niet van vandaag op morgen. Zorg voor concreet omschreven doelstellingen, die meetbaar, haalbaar en relevant zijn en ook binnen een bepaalde termijn vallen. Focus je tenslotte op de doelstellingen die je bottom line bepalen.

Ken je de klant wel goed genoeg?

We weten ondertussen dat het bij inbound marketing draait om relevante content, specifiek voor een bepaalde (potentiële) klant. Het voeden van deze klanten met authentieke content stopt echter niet wanneer deze effectief klant bij je wordt. Het is zelfs nog belangrijker en trouwens ook goedkoper om bestaande klanten te overtuigen tot herhalingsaankopen. Hoe dichter je bij de klant staat en hoe meer je weet van je klanten, hun gedragingen en interesses, hoe beter. Het bepalen van buyer persona is een goeie start maar probeer wel steeds dieper te graven. Wat drijft hen tot bepaalde gedragingen? Wat is het proces dat werd afgelegd om tot een aankoopbeslissing over te gaan en waarom?

Creatie van onvoldoende content

Ja, we zijn vaak ziek in hetzelfde bedje. Wat is het toch lastig om zelf leuke content te bedenken, boeiend en vol met inzichten. Logisch dus dat dit ook vaak en graag uitbesteed wordt. Helaas, jij bent de expert in wat je doet en dus het best geplaatst om de artikels in ruwe vorm te schrijven. Maak er een gewoonte van, iedere dag opnieuw. Je staat er niet alleen voor, betrek je gehele team in het produceren van opmerkelijke en verfrissende content en laat het nalezen en verbeteren waar nodig.

Productie van foute content

Hierboven gaven we al aan dat onvoldoende content nefast is indien je succesvol wil worden met behulp van inbound marketing. Nu geven we je graag mee dat het produceren van veel content zonder enige waarde, zinloos is. Maar hoe weet je nu welke content waardevol genoeg is om het de wereld in te sturen? Waardevolle content heb je wanneer deze relevant is voor jouw specifieke doelgroepen (buyer persona). Relevantie wordt dan weer bepaald door de context. Verval niet in verkooppraatjes, daar heeft niemand iets aan. Rijke content met inzichten waar je klanten iets mee kunnen, en dit over verschillende media: blogs, webinars, infographics, videos, podcasts,… Durf experimenteren. Meet tenslotte het resultaat om zo te weten te komen wat het best werkt.

Onvoldoende promotie

Wie dacht dat het schrijven van voldoende goede content en wachten op prospecten de klus klaart, heeft het mis. Met miljarden en miljarden pagina’s geïndexeerd door Google is het logisch dat de juiste prospecten je niet van vandaag op morgen vinden en dat je blogposts niet meteen op nummer 1 komen te staan na een zoekopdracht. Het is daarom noodzakelijk na te denken over een weldoordachte content promotie strategie. Op welke sociale netwerken zijn je doelgroepen of buyer persona actief? Publiceer en promoot je content daar waar je doelgroep aanwezig is, en liefst niet te opdringerig. Start met je content die het best scoort want we willen toch liefst zo snel mogelijk resultaten boeken.

Het team heeft niet voldoende ervaring/vaardigheden

Als je bekijkt wat je als Inbound marketing expert allemaal moet bezitten van vaardigheden, is het helemaal niet zo moeilijk te begrijpen dat dit niet evident is. Je expert beschikt best over volgende skills: SEO, Inbound Marketing, content creatie, UX design, analytics en project management. Het is veel werk en zeer tijdsintensief, een persoon kan die klus simpelweg niet klaren. Om van inbound marketing een succes te maken, heb je nood aan een amazing team en een ervaren coach met visie. De rol van deze coach, is meer dan alleen het managen van het team.

Marketing en sales zitten niet op dezelfde lijn

Het is de taak van marketing om leads te genereren en de taak van sales om vervolgens voor de conversie te zorgen naar betalende klanten. Om dit te laten werken, moeten marketing en sales perfect op elkaar afgestemd zijn. In de praktijk zien we dat de communicatie tussen beide vaak niet zo vlot verloopt en er niet gehoopte conversie is.

Welke resultaten? Je weet niet welke KPI’s te meten

Maar hoe kan je dan weten wat wel of niet werkt, hoe stuur je dan bij en hoe bereken je het rendement (ROI) van al je inbound marketing inspanningen? En wat met attributie, van waar komt al die trafiek?

Website is verouderd of echt niet gebruiksvriendelijk

Wat heb je aan een groot aantal websitebezoekers als je ze op de eerste pagina die ze bezoeken verliest? Of wat als je anonieme bezoekers niet kan converteren naar leads? De website heeft als focus je doelgroepen, de buyer persona, niet je CMO. Zorg ervoor dat je website gebruiksvriendelijk is. Begin nadien pas tijd te steken in een sterk en mooi design. De gebruiksvriendelijkheid krijgt prioriteit. En vergeet niet, het is de content die het doet met als doel, leads generen en verkopen scoren.

Foute keuze digital agency of digitaal marketing bureau

Inbound marketing en content marketing werken echt, je moet enkel de expertise bezitten en het de tijd gunnen die het nodig heeft. Het succes wordt niet bepaald door marketing automation tools zoals HubSpot en vele anderen, ze maken dit enkel mede mogelijk. Het echte werk komt van dat amazing team en de coach met visie. Inbound marketing koop je niet, het wordt een integraal deel van het bedrijf. Pas met de inzet van iedereen kunnen de vooropgestelde doelstellingen bereikt en overtroffen worden. Denk dus goed na voor je een digital agency inschakelt.

Foute keuze marketing automation tool of te complete martech toolstack

Met de keuze van de marketing automation oplossing start of valt een volledig inbound marketing traject. Budget maar hier geen leidende rol in spelen, de manuren die je achteraf kan kwijtraken door een foute keuze maakt een paar honderd euro meer per maand een peulschil. Omwille van budget wat er ook vaak gewerkt met veel kleine tools, voor elke taak eentje, maar de spaghetti aan koppelingen zal complex worden. Daarom stellen wij op basis van het marketing plan een benchmarking voor.

En nu komt de hamvraag:

hoe kan inbound marketing dan wel werken?

Ik weet het, fouten duiden is niet bijzonder, de oplossing brengen wel. Ik ben van plan om iedere taktiek te bespreken de komende weken en stel dan ook voor om mij te volgen als je dit nog niet gedaan hebt.
Kan je niet wachten?

Wie niet kan wachten, laat je inspireren tijdens een gratis sessie:

Boek een afspraak. No strings attached.