Omnichannel

Sorry hoor, ik spreek vaak van omnichannel, maar ben ik wel duidelijk?

Wat is omnichannel?

Vrij vertaald staat omnichannel voor het communiceren en verkopen over alle kanalen. Wow, dat moet spannend zijn. 

Maar vergeet ik de klant niet?

Even serieus, direct met de klant op een persoonlijke en relevante manier in gesprek geraken, ongeacht het kanaal, zegt al veel meer. De klant staat centraal en we willen in de customer journey zo weinig mogelijk hobbels hebben. Ook als het mis gaat, de klant komt eerst en hij/zij heeft gelijk. 

Klinkt toch mooi, maar hoe doe je dit? 

Bottomline, de juiste tools die een organisatie versterken om uniek en authentiek te zijn. Vervolgens strategie en executie met de juiste partner om dit verhaal waar te maken en de doelstellingen te realiseren. Welke tools? Welke partner? Welke cultuur = marketing? Laten we starten met de doelstellingen en waar jouw onderneming voor staat op basis van onze beproefde methodologie. Een goed advies start met jullie, de klant.