e-Commerce

SuiteCommerce vs OroCommerce vs Magento B2B e-commerce

Ik heb het geluk om mij met Magento, OroCommerce en Suitecommerce inzake B2B e-commerce en B2C helemaal als een vis in het water te voelen. Ik ga dan ook al een tijdje mee in de wereld van e-commerce, met mijn eerste webshop open in 1997, “BestPricePromo.com”. Ja hoor, gebouwd met Macromedia Drumbeat (wie zich dat nog herinnert).

Gezamelijke geschiedenis Magento en OroCommerce

Eerst toch een beetje geschiedenis om dit te plaatsen.

Magento is ontstaan uit osCommerce, en ik bedoel dit niet zo positief. In de jaren 2005 bouwden Roy Rubin en Yoav Kutner nog webshops op basis van osCommerce. Maar die waren zo lelijk, ongebruiksvriendelijk en slecht uit te breiden, dat ze besloten dit kan veeeeeeeeel beter. Zo zijn ze dus gestart om Magento te bouwen naast hun normale activiteit. In 2007 werden reeds de eerste Magento webshops gelanceerd.

Vanaf 2008 ben ik helemaal gegaan voor Magento eCommerce, mijn eerste project was meteen stevig met Poncha waar we de goedkeuring van Disney nodig hadden om te lanceren. De webshop projecten werden talrijker, tijd en geschikt personeel werden een groot probleem. Daarom ben ik in 2012 op verkenningstocht gegaan naar Oekraïne om daar vervolgens een Magento ontwikkelstudio op te richten. Mijn eerste 4 aanwervingen waren Magento certified professionals direct van Magento.

Maar ondertussen was Magento van eigenaar gewisseld, met name eBay. Zij zagen het groot en wilden met X.commerce het nieuwe eco-systeem inzake e-commerce neerzetten. Ik was daar zelfs als VIP-gast uitgenodigd in 2010 in San Francisco.  Ik wil niet onbescheiden zijn, maar als je genoeg internationale events bezoekt wordt je dat automatisch. Kort daarna verliet Yoav Kutner (CTO) Magento omdat hij het grondig oneens was  met de visie en houding van eBay ten opzichte van community en open source. Roy Rubin (CEO) heeft het nog een tijdje volgehouden wegens goede redenen.

En zo komen we bij Oro uit en mijn kantoor in Oekraïne. Hij was me net voor, ik wou dit kantoor bij de shopping mall in de mooiste office tower van Dnipro. Met OroCRM bouwde hij gestaag aan de weg met de visie van weleer: het bouwen van een open source platform met een enterprise offering en gesteund door een grote community en veel betrouwbare partners en schrijvers van plugins.

Toch heeft Yoav enkele fundamenteel andere keuzes gemaakt. Magento was gebouwd volgens de strengste eisen op basis van EAV en PHP Zend Framework. Geen slechte keuze destijds, maar o zo traag, in nood van hevige caching en zeer moeilijk onderhoudbaar. Men zou  ook kunnen zeggen, er was minstens een beer van databaseserver nodig om die webshop vooruit te doen gaan. Met Oro gaat Yoav radicaal voor Symfony2, ook een PHP framework waar onder andere ook Drupal op gebaseerd is.

Dit is niet het enige verschil. Met de bouw van OroCRM wordt eerst hard gewerkt aan het OroPlatform, een open source platform als basis van meerdere zakelijke toepassingen, denk maar aan Akeneo, de PIM (Product Information Management) voor o.a. Magento met een enorm succes. Zo is OroCRM en OroCommerce gebouwd op het OroPlatform.

Geschiedenis van Oracle Netsuite en SuiteCommerce

Vermits Netsuite steeds gericht was op cloud ERP, heb ik ze lang niet gevolgd wegens niet mijn focus. Netsuite trok mijn aandacht in 2015 met de lancering van SuiteCommerce en vooral de overname in juli 2017 door Oracle was een keerpunt. Met een dergelijke sterke partner/eigenaar kon Netsuite realiseren waar het eerst geen middelen voor had. Dankzij het succes in de VS en Engeland was dit ook niet nodig, maar ze bewezen daar wel de referentie te zijn voor het middensegment inzake cloud ERP. Dat is ook de reden waarom Netsuite zo goed past in de portefeuille van Oracle, want de enterprise markt bedienen ze reeds met de Oracle e-Business Suite.  Wat onbrak was de lokalisatie voor West-Europa, Netsuite en SuiteCommerce zijn nu helemaal klaar voor de Benelux, ook inzake boekhouding om even heel duidelijk te zijn.

Magento was nooit bedoeld voor B2B e-Commerce

In B2C heeft Magento enorme successen geboekt, heel veel grote merken hadden hun webshop rond 2010 op Magento. Om een paar te noemen: The Northface (nu IBM Websphere Commerce) en TOMS Shoes (nu Oracle Commerce).  Daarvoor was Magento ook gebouwd, voor B2C, wat relatief eenvoudig is. Die moeilijke trajecten van B2B waren niet voorzien en zijn nu eraan toegevoegd als uitbreiding. Dit zit natuurlijk niet helemaal goed en daarom zie je ook op de markt dat Magento voor B2B niet echt aanslaat. Dat verklaart natuurlijk niet waarom zoveel grote kleppers zijn vertrokken. Er zijn daar een paar goede redenen voor, en ze gelden evenzeer voor de mindere goden:

  • EAV was vreselijk. Het grote voordeel van flexibiliteit weegt gewoon niet op tegen het verlies aan performantie  en vaak moeten fouten op databaseniveau opgelost worden. Vind maar die entry, als je het model van de database niet ziet. Om dit op te vangen, ging men de tabel terug platslaan, dus met velden en waarden, maar dan zijn we weer bij af natuurlijk.
  • Upgrades: wie is overgeschakeld van Magento 1 naar Magento 2 weet waar ik van spreek, maar je hebt ook het onwezenlijk aantal kleinere updates en security patches. Dit trekt je onderhoudsbudget meteen stevig naar omhoog, nog maar te zwijgen van storingen.
  • Plugins: bij wijze van spreken, alles is mogelijk dankzij de plugins. Maar plugins kunnen andere plugins of core functionaliteit breken. Het beheer van al die plugins wordt een grote uitdaging en heeft meteen een stevige impact op je onderhoudsbudget.
  • Schaalbaarheid en performantie: een heel gevoelig punt voor Magento, en waarschijnlijk de hoofdreden dat de grote merken vaak zijn vertrokken.

OroCommerce en SuiteCommerce spreken B2B e-Commerce

OroCommerce is speciaal gemaakt voor B2B. SuiteCommerce is ideaal voor B2B en covert ook goed B2C.

Maar welk platform heeft voorkeur?

OroCommerce is een software-oplossing die vertrekt van open source, aangevuld met een betalende enterprise versie. Netsuite en SuiteCommerce zijn volledige cloud oplossingen en steeds betalend.

OroCommerce gaat voor best of breed als B2B e-Commerce oplossing, te koppelen aan talrijke ERP-oplossingen. SuiteCommerce en Netsuite zijn één, er is geen integratie en daarom spreekt men ook van Unified Commerce. Voor de klant een zorg minder (cloud ook dus) en ook een heel andere insteek.

OroCommerce heeft nood aan hosting (op servers) of cloud hosting. Dit is natuurlijk schaalbaar, maar die schaalbaarheid is niet te vergelijken met wat Netsuite biedt. Terug een zorg minder voor Netsuite klanten.

Wat is unified commerce?

Unified Commerce Nirvana

Er bestaat heel wat verwarring rond wat Omnichannel nu echt is en het verschil met unified commerce.

Inzake omnichannel heb ik reeds een bericht gepost. Ik geef graag  het woord aan iemand anders om de volgende stap uit te leggen, van omnichannel naar unified commerce: https://www.linkedin.com/pulse/omni-channel-experience-functional-building-blocks-unified-buch/.

De keuze inzake B2B e-commerce is aan jou, beste klant

“Les goûts et les couleurs ne se discutent pas” zoals je ziet. Wie gebrandmerkt is, kan geen goed advies geven. Mijn advies bij ieder project is eerst heel goed na te gaan wat de business noden en doelstellingen zijn en vervolgens te kijken naar hoe men de zaken aanpakt in een bedrijf en wat de cultuur is. Eén aspect daarvan is open source, sommigen willen helemaal onafhankelijk zijn en zweren daarbij. Anderen houden liever hun focus op wat echt belangrijk is, nadat ze zeker zijn dat het goed is (cloud ERP en unified commerce), kiezen ze voor eenvoud en gemak. Heeft iemand gelijk? Ik denk het niet, beiden hebben gelijk.

Ik geef nog graag een link naar de uitstekende content van emerce: https://www.emerce.nl/achtergrond/eerdere-oprichter-magento-gaat-b2bplatform-concurrentie