Digitale transformatie

Impact van digitaal en nood aan innovatieve business modellen

Wat Amazon deed met boeken

Het is toch boeiend om te zien wat de impact van digitaal is op consumenten, de economie/maatschappij en bedrijven. We zien het rondom ons, de smartphone op restaurant, de weg vragen, Amazon en boekenwinkels, ticketje op de bus,…

De onlife consument

De consument kiest resoluut voor gemak en beleving, een naadloze klantervaring waar elementen zoals beschikbaarheid, transport en prijs een commodity worden. We spreken van “onlife”, want voor de consument is offline en online één leefwereld.

4 types economie

Inzake economie zien we 4 types:

  • Slim (slimme steden, robots, AI,…)
  • Circulair (producten hebben meerdere eigenaars, niet omgekeerd)
  • Sharing (delen van producten en diensten)
  • Global (bedrijven zoals Amazon, Apple en Google wereldwijd actief)

Deze 4 types zitten op een spanningsveld en zullen in pure vorm zorgen voor grote impact en nevenwerkingen. Stel dat alles sharing economie zou worden of alle macht aan globale spelers?

Bedrijven transformeren door digitaal

En zo komen we bij bedrijven, wat te doen met digitale transformatie of nog beter het business model? Ik stel voor dat je even ter inspiratie het artikel leest van Olivier Mangelschots: “6 ingrediënten van innovatieve business modellen“.