Content MarketingDigital MarketingInbound MarketingMarketing Automation

Hoeveel kost een WordPress website met marketing automation?

De vraag hoeveel kost een website voor een KMO, liefst met wat marketing automation, kwam ik gisteren nog tegen op Facebook (DMB). Ik heb daar een kort antwoord geformuleerd, maar ik dacht waarom er niet meteen een volledig artikel over schrijven want er is zoveel te vertellen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede website start met wat werk vooraf:

 • Wat zijn de bedrijfsdoelstellingen  en hoe past digitaal daarin?
 • Hebt u al een globale strategie inzake digitale marketing?
 • Welke doelgroepen wil je bereiken? Dit is de bepaling van buyer persona, wie zal je producten of service waarschijnlijk kopen?
 • De doelstellingen zijn goed gekend en meetbaar. U hebt reeds de KPI’s bepaald en deze worden eenduidig gemeten?
 • Hoever staat u met uw branding? Beschikt u reeds over een huisstijlgids, ook voor online?
 • Hoe gaat u de website promoten? Jawel, bezoekers komen niet zomaar en de hoge positie in de zoekmotoren moet je verdienen met veel zweet en hard werk.
 • Wat doe je met die bezoekers? Is er sprake van een convertie naar een bepaald doel?
  • Contactformulier invullen of gewoon contact opnemen
  • Inschrijven op de nieuwsbrief
  • Download van documenten zoals whitepapers
  • Video bekijken
  • Aanvraag demo
  • Maken van afspraak
  • Helpen met antwoorden via live chat
 • Buyer persona is de start, vervolgens heb je de customer journey. De anonieme bezoeker die je ontdekt, weet van je heeft, zich vergewist om uiteindelijk tot een aankoop over te gaan. Voor iedere etappe kan je specifieke content in aangepaste formaten voorzien. We spreken hier van content marketing, vaak in het kader van een inbound marketing strategie.
 • Een website is een publicatiemedium, je publiceert content volgens een bepaalde planning (content planning). Vervolgens wil je die content verspreiden over de geselecteerde sociale media. Op de sociale media krijg je reacties (likes en commentaren) en start de content engagement.
 • De opvolging vraagt heel veel werk, zoals het versturen van een gepersonaliseerde mails. Marketing automation kan je hierbij veel tijd besparen, maar kan ook voor veel meer. Wie interesse heeft in een bepaald onderwerk krijgt andere mailings en ziet andere landingspagina’s.

Welke software is beter voor het bouwen van websites: WordPress of Drupal?

Beiden zijn bijzonder goede oplossingen om een website mee te bouwen. Drupal is oerdegelijk en van Belgische bodem, tikje chauvistisch maar wat wil je meer? WordPress is toevallig de meeste gebruikte software voor de bouw van website wereldwijd. Lastige keuze dus.

In feite niet, WordPress blinkt uit in gebruiksgemak en is de keuze bij een gemiddelde website zonder grote nood aan maatwerk. Ook voor marketingdoeleinden is WordPress bijzonder krachtig in combinatie met andere oplossingen. Let op, Drupal is dit ook, maar dan krachtiger, flexibeler en met meer nood aan technisch maatwerk, vandaar ook de steilere leercurve.

Vergeef mij als ik schitterende oplossingen zoals Kentico en Sitecore niet vermeld heb, maar het gaat hier hoofdzakelijk om de K in KMO. Daarom beperk ik mij hier bewust tot WordPress.

Wat kost nu een website in WordPress?

Voor een WordPress website gebruik ik typisch de prijsvork van € 2.000 à € 10.000 excl. BTW. Dit is dan nog zonder het schrijven van alle copy of eventuele vertalingen. Maar daar weet je niet veel mee. In werkelijkheid kan ik op mijn gemak een volledige website bouwen op één dag tijd als alles klaar staat met een standaard thema dat wordt aangepast. En neen, ik verdien niet zoveel per dag.

Er komt nu eenmaal zoveel kijken bij de bouw van een website, het is bovendien maar één van de bouwstenen in je digitaal marketing plan. En hoeveel budget heb je voor digital marketing?

Hoe veilig is een WordPress website?

Iedere websitebouwer die je geen aangepaste nazorg voorstelt met proactieve security monitoring mag je niet vertrouwen. Iedere niet onderhouden website is klaar om binnen afzienbare tijd ongewenst bezoek te krijgen. En hackers kunnen nefast zijn voor je website reputatie, nog te zwijgen over de mogelijke schade voor jezelf en anderen en de vrijgave van ongewenste gegevens. Zoek dus een websitebouwer, of nog liever inbound marketing agency, die de “hacker proof” service kan garanderen.

Wat heb ik allemaal nodig?

 1. SSL: een server certificaat dat je onderneming koppelt aan de website en u toelaat om met https alle website verkeer te versleutelen.  Tegenwoordig kan je niet meer zonder om vertrouwen uit te stralen en hoog te scoren in de zoekmotoren.
 2. Updates: de WordPress updates kunnen voor een goed deel geautomatiseerd worden. Voor de rest dienen de updates deel uit te maken van de “hacker proof” service.
 3. Hacker proof: met plugins zoals Wordfence kom je al een heel eind verder inzake security van je website. De opvolging hiervan kan best toevertrouwd worden aan een deskundige persoon of uitbesteed worden aan het digital agency.
 4. Backups: naast de backup die vaak bij een hosting zijn inbegrepen adviseer ik toch steeds een backup plugin waardoor je zeker bent en over backups beschikt onafhankelijk van uw digital agency.
 5. Hosting: natuurlijk maakt  de keuze van de juiste hosting provider en de reputatie van zijn netwerk deel uit van een gedegen security policy.

WordPress website klaar voor marketing

In dit deel leg ik graag haarfijn uit hoe je een WordPress website klaarstoomt als marketing powerhouse, met marketing automation, call-to-actions en landingspagina’s die converteren.

Volgende topics zal ik binnenkort verder uitdiepen.

 • Domeinnaam
 • GDPR en privacy
 • Mailings
 • CTA
 • Marketing Automation
 • Landingspagina’s

Wie kiezen om uw website te bouwen?

Graag zou ik een andere vraag horen:
wie kan mij best helpen om mijn doelstellingen te bereiken?

Wie beweert enkel websites te bouwen, helemaal SEO geoptimaliseerd met nieuwsbrieven en zo, staat een decennium achter.

Gepersonaliseerde websites met 360° customer view en advanced metrics gedreven door performance marketing en klaar voor omni-channel commerce. Waarschijnlijk wilden ze zoveel mogelijk hype woorden in één zin krijgen.

Best even verder kijken en je niet baseren op loze beloftes.

Tegenwoordig ga je best in zee met een digital agency om naast de website ook je ambities op het vlak van digitale marketing te realiseren. Heel vaak vertellen zij het verhaal van inbound marketing.

To be continued, meer WordPress voor websites

Deze onderwerpen behandel ik weldra in volgende posts:

 • You have to look good, WordPress themes
 • Meest populaire WordPress plugins
 • Welke hosting provider kiezen en wat kost WordPress hosting?